CURS 2012-2013

Curs 2011-2012: enguany continuem amb el bloc. Ara els alumnes, també de la matèria comuna de Llengua catalana i literatura, són del grup 1r BAT A.
Durant el curs 2012-2013 els encarregats d'aquest bloc seran els alumnes de 1r Batxillerat C.


martes, 11 de enero de 2011

UN REI D'ARMES ADMIRABLE

"S'anomena Clarós de Clarença i és rei d'armes, home molt saberut en afers de guerra i molt destre amb les armes, que ha vingut aquí acompanyant el duc de Clarença. És una persona que abans es deixaria morir que faltar a l'honor a què es deu pel seu ofici."


COMENTARI:
Aquest fragment és l'última part d'un dels discursos de Jerusalem, rei d'armes, que posa d'acord a Tirant i Senyor de les Vilesermes en la seva batalla . A part que el nom d'aquest rei d'armes té un referent real, crec que Joanot Martorell li va posar aquest nom degut a la relació que té el blanc amb la puresa, amb l'honor que se li atorga a aquest personatge i que es deixa molt clar en aquest fragment. L'honor era un tema molt important a l'època medieval, tant a la vida real com en la literatura tal  podem veure-ho en tota la novel·la, l'aparença que es mostrava a l'altra gent, fos certa o no, era l'honor d'una persona.
Aquest tema apareix molt en les novel·les cavalleresques, llibres de caballeria i poesia èpica, per exemple "El cantar de mio Cid", i va perdurar bastants segles en la literatura. He triat aquest fragment perquè m'ha semblat un discurs que es cenyeix bastant a la mentalitat de l'època medieval.

Tirant lo Blanc, Joanot Martorell
Cap. LXV, fragment.  
Joana Ruiz, 1BAT C

No hay comentarios:

Publicar un comentario